Leon Meijer's persoonlijke weblog

WaterWereld 2007

Zo, het is zover, ik ga voor 't eerst leiding geven in een kinderkamp, dit voor de voorbereiding om weer mee te kunnen met de Nash Dom zomerkampen!

Voorafgaande logs:

Waterwereld
Voorbereiding-waterwereld

Website:
WaterWereld2007.nl

Vrijdag 3 augustus 2007

Rond 16:00 “zou” ik op gehaald worden door de taxi van Valys die mij naar Noorden (Zuid-Holland) zou brengen waar ik dan rond half 6 zou zijn om mee te helpen aan de voorbereidingen van het kamp “WaterWereld”. Toen er om 16:15 nog geen taxi was heb ik gebelt, er bleek iets goed mis te zijn gegaan dus na een aantal telefoontjes kon ik pas op z’n vroegst om 18:00 opgehaald worden… nja goed doe dat maar dan, dus ik even Bregje (een andere leiding) gebelt en het verteld, ’t maakte op zich niet zoveel uit.

Toen ik aankwam was iedereen er en lagen er al wat spullen op ’t veldje, we zijn wat gaan eten bij een friettent in de buurt, nouja dat was de bedoeling maar daar was het zo druk dat we een uur moesten wachten, en toen zijn we terug gegaan naar ’t kampterrein (Kampeerhoeve – Koole) want de kano’s werden ook gebracht met 2 trailers (10 per trailer), op ’t terrein hebben we de friet opgegeten en zijn toen begonnen met de opbouw van de tenten want ook die werden gebracht met een busje, er kwamen ook 2 mensen mee die gespecialiseerd zijn in de opbouw van tenten.

Er moesten 5 tenten de lucht in:
- Grote circustent waarin gekookt kon worden, eventueel activiteiten gedaan worden als ’t regent/eten of wat dan ook.
- Damestent waar de 5 meiden gaan slapen.
- 2 Jongens tenten voor de jongens (achteraf hebben we deze tenten naast elkaar gezet zodat je van de ene tent naar de andere kunt lopen je hebt dan eigenlijk 1 grote tent).
- Leidingtent voor de 7 leidings (Jelger, Bregje (Coördinatoren/hoofdleiding), Erwin, Matthijs, Bas, Richard en ik).

Toen na een hele tijd de tenten stonden hebben we onze spullen in de tent gezet, luchtbedden opgepompt e.d. Hierna hadden we “leidingoverleg” we hebben de “kinderen besproken” (even alle bijzonderheden van de kinderen e.d. doorgenomen), en de dag van morgen besproken (planning, taakverdeling e.d.). Hierna zijn we naar onze tent gegaan en gaan slapen.

Zaterdag 4 augustus 2007

Zo, vandaag komen de kinderen, ’s morgens hebben we vast wat banken en tafels klaargezet en wat doeken gescheurd waarop de kinderen hun naam kunnen schrijven/tekenen, de bedoeling is om er een hoofddoek van te maken zodat iedereen kan zien wie je bent. Rond 13:00 kwam het eerste kind al, de ouders hebben een kopje thee of koffie gedronken en ik heb geholpen met de spullen naar de tent brengen en wat uitleg gegeven (spullen niet te dicht bij het tentdoek i.v.m. regen). Mathijs heeft het zakgeld ingenomen voor in de “kampbank” zodat de kinderen niet zelf het geld hoeven te beheren, en is er minder kans op kwijtraken e.d.
Jelger nam de gezondheidsverklaringen in waarin stond dat het kind geen “gekke ziektes” heeft.

Toen alle kinderen er waren en de spullen in de tent hadden liggen hebben we wat kennismakingspellen gedaan, hierna zijn we richting de kanoplaats gegaan waar we met de leiding gisteren de kano’s al neergelegd hadden (voor het leidingoverleg ergens...). We hebben wat gekanood om te kijken hoe iedereen het deed, ’t ging allemaal prima. Hierna hebben er 2 man leiding gekookt en zijn we gaan eten, na het eten hadden we een spel gedaan op ‘t “voetbalveld” aan de andere kant van de camping. Na het spel zijn de kinderen tanden gaan poetsen en hebben wij de “Plof!” voorbereid, dit is meestal een stukje groente of fruit dat de kinderen krijgen voor het slapen gaan, hierna mag er nog ff gekletst worden en dan moet ’t stil zijn.

Toen de kids in bed lagen gingen we weer overleggen met de leiding over hoe de dag verlopen was en wat we morgen gaan doen, wie er gaat koken enzo, dit onder het genot van wat eten en drinken, dat was wel gezellig zo met de leiding bij elkaar en er werd ook nogis “gewerkt” aan het kamp;).

Zondag 5 augustus 2007

Vandaag zijn we voor ‘t 1st een flinke kano tocht gaan maken met de kids we hebben een flinke tocht afgelegd en iedereen vond ’t maar te lang en vermoeiend. ’s Avonds na het eten / tijdens het corvée was er een snoepwinkel en een klachten en complimenten bureau, hier kon je een klacht/compliment of idee voor / over het kamp kwijt, dit werd opgeschreven en ’s avonds bij de evaluatie besproken wat we ermee gaan doen.

’s Avonds toen de kids in bed lagen was de eerste kindevaluatie, hierin bespraken we alle kinderen 1 voor 1, hoe ze zich gedragen in de groep, of het goed/slecht ging en waar eventueel op gelet moet worden (ook qua medicijnen en wat privé zaken waar verder niemand iets mee te maken heeft).

Maandag 6 augustus 2007

Vandaag hebben we met de kinderen wat ooglapjes e.d. gemaakt want ’t is piratendag dus ze moesten er een beetje piraatachtig uitzien. Hierna zijn we naar de kano’s gegaan en hebben deze geverfd! Hierna zijn we een tochtje gaan maken richting een eilandje op het meer een aardig stukje wel;) Hier hebben we de kinderen wat laten zwemmen, spelletjes gedaan en gelunched. Ik heb ook mee geholpen met ’t koken van macaroni die avond en bij het klachten en complimenten bureau bij gezeten.

’s Avonds was de “leidingevaluatie” hierin gingen die “co’s” (hoofdleiding/ coördinatoren) (Bregje en Jelger) in ’t algemeen wat over het team zeggen, ze vonden dat we een goed team hadden en dat we dit zo voort moesten zetten dan zou het een prima kamp worden.

Dinsdag 7 augustus

Vandaag hebben we de kids vlotten en een catamaran (2 kano’s aanelkaar) laten maken en deze ook getest op het water, we hadden ruim 90 melkkannetjes gebruikt (die van 2 liter). ’s Avonds was er weer een spel op ’t voetbalveld, het smokkelspel (hierbij moest je “drugs” (geen echte drugs natuurlijk!)) smokkelen en de leiding was douane.

Bij ’t leidingoverleg die avond was er een minder moment. 1 van de kinderen was al de halve week lastig en brutaal en had nergens zin in e.d. Er is besloten dit kind naar huis te sturen, de volgende dag zou er gebelt worden met de ouders om het op te halen, de kinderen zouden hier ook over ingelicht worden.

Woensdag 8 augustus

De week is voor de helft om, we hebben besloten een rustige dag ervan te maken, we hebben nog 2 catamarans laten bouwen en zijn hiermee gaan varen naar een eilandje in de buurt (met een omweg;)) alleen die boten kwamen op 1 na voor geen meter vooruit dus wij als leiding konden de boten gaan duwen en slepen, dit ging gelukkig iets sneller maar was wel vermoeiend, we wilde leven cluedo op ’t water doen maar dit is er door de lange duur van de toch niet meer van gekomen dus hebben we maar gelunched op het eilandje en zijn daarna teruggevaren.

Een aantal kinderen vroegen zich af waar 1 van de kinderen was, we zeiden dat die op ’t kamp was (maar dat was natuurlijk niet zo). Toen we terug waren op ’t kamp hebben we iedereen bij elkaar geroepen en verteld dat we ‘m naar huis hebben gestuurd met de bij behorende reden, er werd gelukkig goed op gereageerd, een aantal vonden het fijn en andere vonden het jammer.

Donderdag 9 augustus

Donderdag alweer, vandaag zijn we naar Nieuwkoop gekanood want de kinderen wilden graag een keer de stad in, we hebben ze in groepjes ingedeeld en mochten toen het stadje in om snoep e.d. te kopen, de leiding heeft op een terrasje gezeten en wat gegeten, de kinderen hadden bij aankomst al brood gegeten.

Na het kopen van spullen is er nog een spel gedaan “het grote ruilspel” hierbij kregen de kinderen één lucifer per groepje mee en moesten deze tegen iets anders ruilen, al snel had 1 groepje ‘m omgeruild voor een schroef en uiteinderlijk kwamen de groepen na 1 uur terug met een fruitschenk-ding, bikini’s en weetikveel wat nog meer. (Vorig jaar had 1 groepje een 2de hands DVD speler gekregen) zou zie je wat je met 1 lucifer kunt krijgen;).

Op de terugweg ging er 1 groep lopen en de andere met de kano’s terug, ik ging met de lopende groep mee.

Terug op ’t kampterrein heb ik met Bas een kampvuur gebouwd, de kampvuurplek lag nog helemaal vol met gras en onkruid e.d. dus dit hebben we eerst weggebrand met wasbenzine maar dat werkte niet echt, uiteindelijk is het gelukt, dus konden we “primitief koken” dit vonden de kinderen erg leuk en ’s avonds hebben we nog lang bij ’t vuur gezeten. Ook is er nog voorgelezen uit het boek van de Kameleon (dit was al vanaf woensdag gedaan net voor ’t slapen). Nadat de kinderen slapen ging was weer ’t dagelijkse overleg, nog 1 dag en dan is ’t einde kamp…

Vrijdag 10 augustus

Vanmorgen kwam Theo Cappon in ’t kamp (begeleider van Nash Dom Hij heeft gepraat met mij en de co’s over hoe het ging in het kamp hoe ik het deed/doe zegmaar. Ze vonden dat het goed ging, vooral ook omdat het de eerste keer is dat ik op kamp mee ga als begeleider, ik moet nog wat werken aan ’t initiatief nemen in dingen zoals ff wat opruimen e.d.

Ook hebben we tegen de kinderen gezegd dat Theo kwam voor ’t inspecteren van het kamp en gaven ze 2 min om de tenten op te ruimen, de damestent die 1 grote bende was wat ineens helemaal netjes, Theo controleerde de tenten en gaf wat commentaar, dit was best grappig want ze geloofden er ook in.

Na de lunch zijn we naar een zwembad (De Wel) in Nieuwkoop gegaan hier zijn we tot 17:00 gebleven hierna zijn we teruggelopen naar ’t kamp hebben friet gegeten op de OKEE manier (vuilniszakken op de tafels en flikker de friet er maar op! En de majo, curry en alles) en eten maar;) dit vonden de kinderen ook erg leuk er wilden er zelfs een paar uitglijden maar dat ging niet door.

’s Avonds was er de bonte avond bij ’t kampvuur en ook het laatste leidingoverleg, we vonden het een geslaagd kamp en zeker voor herhaling vatbaar…

Zateradg 11 augustus

Vandaag was ’t tijd om de kinderen op te halen, we hebben met de kinderen de tenten leeg gehaald en ook was spullen vast opgeruimd. Elk kind (en leiding) had een schriftje waarin iedereen wat leuks kon schrijven voor die gene. Toen iedereen opgehaald was (op een paar na die pas om half 2 opgehaald konden worden) hebben we de tenten verder afgebroken en de spullen weer in het busje geladen, ’t zag er somber uit zo, die gele plekken op ’t gras waar een tent gestaan had, ’t kamp was over, echt over… kinderen weg, tenten weg alleen nog wat spullen lagen nog op ’t veld… we hebben afscheid genomen van de overige leiding en zijn toen naar huis gegaan, ik ben met Bas meegereden, hij heeft mij thuis in Den Bosch afgezet. M’n ouders en zusje waren nog niet terug van hun vakantie in Duitsland die ook deze week was dus heb ik vast wat spullen van ’t kamp buiten gehangen aan de waslijn en geluisterd naar de Top40 op de radio... en terugdenken aan een geslaagd kamp!

Eindconclusie

Ik heb veel geleerd in ’t kamp, hoe het is om leiding te geven aan kinderen van 9-12 jaar. Ik vond ’t erg goed gaan en ook wat dingen moeilijk. Ik heb veel geleerd in het kamp, hoe met kinderen om te gaan en hoe het is om aan de andere kant van ’t lijntje te staan, ik ben vaak als kind mee gegaan op kamp dus ik had wel al kampervaring maar leiding geven is toch heel anders, maar ik wil er zeker mee doorgaan want ik ben niet uitgeleerd! En ik hoop dat ik in 2008 mee mag met Nash Dom want dat wil ik, zeker na dit kamp nogsteeds heel erg graag!.

6 Reacties

Lineair

  • Jeroen  
    Hey Meijer,

    Goed verhaal, lekker kort! (Dat laatste dan niet maar dat geeft niet.)
    Je kunt merken dat je het naar je zin hebt gehad, leuk om te lezen Meijer!;-)
    Voor herhaling vatbaar?

    Later,
    Meijer (the other one)
  • malou  
    heey leon!
    leuk verhaal. :-)
    groetjes houdoe
  • Marianne  
    He Leon

    Nou een is wel een super vehaal hoor over het kamp wat je allemaal heb beleeft en wat je hebt gedaan met al die kinderen echt super hoor.

    de groetjes Marianne
  • Saskia  
    Klinkt leuk! tieners leiding geven is echt moeilijk... knap!
  • Tim  
    Heey Leon,

    Leuke log! Zo te lezen heb je genoeg te doen gehad.... ;-)

    Greetz,
    Tim
  • anissa  
    heey leuk stukje ik ben er zelf naar toe geweest het was echt leuk hoor moet je volgende jaren ook naar toe gaan(M)

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.