Leon Meijer's persoonlijke weblog

Troep op Twitter

En toch vind ik het tijd om aan dit nutteloze onderwerp even wat tijd te besteden:

Troep op Twitter!
Laat ik beginnen met te zeggen dat het mijn mening is, want er zijn genoeg mensen die het hier niet mee eens zijn, maar gelukkig ook mensen die het er wel mee eens zijn...

Om is te beginnen mag je bij twitter 140 karakters invoeren en daar houd het mee op... komop! in 2009 ondersteund een database veld meer dan 140 karakters... Een smsje is zelfs nog groter en dat heet dan Short Message System, is Twitter dan een Miniscuul Message System :-P Tja het is microbloggen maar dan nog is 140 karakters gewoon nét niet genoeg voor de gemiddelde berichten, helemaal leuk als je op een aantal mensen wilt reageren @lekkerelangenaam1 en @lekkerelangenaam2 en de helft is al vergeven:P FIJN...

Dan de HASH tags, zeg je een woord achter een #, komop het is geen analoge telefoonlijn waarbij # gebruikt worden om een bepaald bericht te beëindigen, het ziet er ook echt niet uit:P

Dan het nieuwste van het nieuwste, het haalt zelfs het nieuws, 'retweeten' je zet dan RT, @naam in een bericht en daarachter herhaal je een bericht van een twitteraar... wat is daar het nut van? Ik zie het op mijn twitterpagina 9 van de 10 keer ook foutgaan want het wordt gewoon voor reply gebruikt en ook RT, @ dat ziet er toch niet uit of ligt het nou echt aan mij?

Iets anders is het lezen van de tweets... in het script van TheNerdsOnline zit een functie die lange berichten afbreekt in regels van 140 tekens, stel je schrijf "hoi hoe is het" en de tekst "is het" wordt afgebroken dan wordt eerst "is het" gepost en daarna "hoi hoe " zodat "hoi hoe " boven die andere tekst staat, zodat je als je de tweets leest eerst "hoi hoe " ziet en daarna "is het", en dan komt het, dan zijn er mensen die zeggen dat ze verkeerd om gepost zijn... hoezo "verkeerd om"? Je leest toch van boven naar beneden / nieuw naar oud, als je het nieuws gaat lezen wil je toch ook het laatste (nieuwste) nieuws lezen en begin je toch ook niet achteraan? "Er zit dan toch geen verhaallijn in" wordt dan gezegd, maar het is Twitter een MicroBlog, daar horen verhalen ook helemaal niet thuis, en in een boek begin je toch ook niet op achterin...

Ik ben benieuwd wat voor 'onzin' er nog meer ontstaat op de twitter... Nu kun je zeggen "stop er dan mee" maar dat slaat ook weer nergens op, ik gebruik het gewoon op mijn manier en als ik erover wil klagen.... niemand gaat zeggen dat dat niet mag :-P

Have fun tweeps!

1 Reactie

Lineair

 • XD  
  #13 Twitter IK BLOG GEWOON LEKKER MEE om mijn frustraties ook te kunnen uiten.
  Twitter...

  Lang moest ik er niets van hebben, leek het mij een (té) hedonistische variant van web 2.0 uitingen waarbij je hééél hard roept wie je bent, wat je doet waarom je 't doet en daardoor vooral hoe goed dat ook wel niet is. Dat komt denk ik ook door een vergelijkbare maar beslist niet gelijkwaardige variant op Hyves (Nederlanse profielensite): de WWW (wie wat waar)

  Welke wel expliciet oproept te melden aan je vrienden waar je bent en wat je doet. En iedereen die Twitter niet of nauwelijks kent zegt:
  da's toch een soort van WWW zoals bij Hyves zodat je verteld dat je een boterham eet of naar het toilet moet.

  Enfin, terug naar mijn begin.., ik was een Twitter-weigeraar. Tot op een zeker moment, bij wijze van ongeluk een vriend mij uitnodigde voor Twitter. Zijn oproep kon ik niet weerstaan, Hij is immers een goede vriend. Hoewel dit achteraf (vermoedelijk) meer te wijten was aan het klakkeloos doorklikken door hem, van een aantal (standaard)vragen na het aanmaken van een Twitteraccount - daarbij wordt ook verzocht bijvoorbeeld je Gmail-adresboek even door te lichten c.q. te delen - dan aan een bevriende actie. Ik ben er namelijk ook bijna een keer ingestonken.

  k weet het nog zo goed omdat ik de uitnodiging terug kan vinden in mijn Gmailbox, Why Bother Throwing Away met zulke hoeveelheden gratis opslagruimte.

  Mijn eerste tweet (twitterbericht) terug vinden is zo makkelijk nog niet! De beste tools waarmee je tot circa 3200 berichten terug kan archiveren zijn Tweetdumpr (op 't moment van bloggen buiten gebruik) en de min of meer vergelijkbare Tweetbackup. Tweetdumpr schijnt overigens weer erg matig te zijn in ´t meenemen van de metadatering rondom het bericht. Ook prima werkend is Tweetake maar dat gaat slechts tot 1000 berichten terug en waarmee ik dus (straks in de toekomst met +1500 tweets, & groeiend) ongeveer 1/3e van mijn berichten mis. De afgelopen periode is er ook buiten de archivarissen om wat beweging in het archiveren van tweets te komen.

  Maar goed Twitter blinkt niet uit in een lang geheugen dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze geschreven heb zijn amper meer te vinden via de Zoekfunctionaliteit search.twitter.com.

  En dan die hashtags, die slaan nergens op. Stel je gaat naar het Rotterdamse fimfestival 2009 en je wilt al je vrienden laten weten dat jij naar #iffr09 gaat. Maar zoek je 6 maanden later daar nog eens op, geeft search.twitter.com niet thuis. Met hangen en wurgen krijg ik via de zoekmachine van hashtag.org slechts 3 resultaten, gehaald met de hashtag #iffr09.

  Ik zal er geen halszaak van maken, een deel van de lol van Twitter is het vluchtige karakter hoewel dit kortetermijngeheugen mij wel erg verbaasde, ik had wat meer robuustheid verwacht. En zo zijn er nog wel wat dingetjes. Zo kan blinkt Twitter niet uit in overzichtelijkheid, clustering van reacties de zogenaamde @´s en RT´s.

  Maar terug naar de lol van Twitter, want leuk is Twitteren vooral voor mij. Je moet er geen mythische proporties aan toedichten, niet een zoveelste killer-app die je móét hebben. Twitter is voor mij een digitale koffieautomaat waar je met collega's, vrienden en toevallige passanten een hele hoop zin en onzin deelt. Klagers en onderzoeken over het hoge, nutteloze gehalte van Twitter neem ik dan ook met een korreltje zout. Alsof we koffieautomaten afschaffen vanwege het hoge gehalte nonsense die ernaast gebezigd wordt. Bovendien stelt @ElChido terecht over een dergelijk onderzoek dat een 40% score van zinloos gebabbel op alle berichten in vele vergaderingen ruimschoots wordt overschreden. Touché!

  En eigenlijk bagatelliseer ik daarmee Twitter te veel want naast een leuke applicatie is het ook een prachtige, ingenieuze vinding. Zo simpel en krachtig en ook zo flexibel dat ie via API's in tal van andere toepassingen kan worden geïntegreerd, zo aanlokkenlijk om tegen aan te programmeren dat je inmiddels via honderden spin-offs foto's, muziek, url's, video's of tweets van kamerleden kan delen cq volgen. Bovendien heeft Twitter een slim systeem van volgen, het uitsluiten van volgers of zelfs figuren die je nog niet volgt, het reageren op anderen of het doorpompen van berichten van anderen. Op de een of andere wijze is Twitter daardoor verrassend vriendelijk gebleven in 't dagelijks gebruik. Scheldpartijen vinden amper plaats, virtuele neqschoten zijn niet nodig en wegjorissen lijkt niet aan de orde. Een verademing ten opzichte van willekeurige fora, shock-logs of nieuwssites.

  Uiteindelijk ligt de toekomst in handen van de gebruikers van Twitter zelf, wat zij ermee zullen doen.

  Tot slot een kleine handreiking naar allen die Twitter maar onzin vinden, nutteloos gekwetter, informatieruis en interessantdoenerij.. Flutter, de nieuwe hype!

  © XD 2009

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.

Ingestuurde reacties zullen eerst worden gecontroleerd voor deze geplaatst worden.